i2e har evaluert Frivillig arbeid mot fattigdom

[20.04.2020] Målene nås, men det er forbedringspotensial i tilskuddets utforming og forvaltning.

Målet med tilskuddsordningen er å gi økonomisk støtte til frivillige organisasjoner som arbeidet mot fattigdom og sosial ekskludering, slik at disse kan gi målgruppene mulighet til å selvhjelp, egenorganisering og å drive påvirkningsarbeidet. Ordningen ble etablert i 2008, og det tildeles årlig 30-35 millioner kroner årlig gjennom ordningen.

Det gis støtte til fire ulike formål: driftsstøtte til brukerorganisasjoner, driftsstøtte til fem ressurssentre som blant annet tilbyr råd, veiledning og gratis utlån av møtelokaler til brukerorganisasjoner, driftsstøtte til en sekretariatsfunksjon for Samarbeidsforum mot fattigdom og prosjektstøtte til aktiviteter for sosialt og økonomisk vanskeligstilte i regi av frivillige organisasjoner.

Evalueringen viser at den økonomiske støtten er betydningsfull for brukerorganisasjonene og bidrar til mer robuste organisasjoner, og til aktiviteter som gir mennesker som av ulike grunner opplever fattigdom og sosial ekskludering mulighet til egenorganisering, selvhjelp og påvirkningsarbeid. Dessuten bidrar støtten til Batteriene til at mange brukerorganisasjoner i fem av Norges byer med omlandskommuner får hjelp, veiledning og støtte/motivasjon; tilgang på gratis infrastruktur; nettverk og mulighet til å delta i samarbeidsprosjekter. Videre tyder funnene på at Samarbeidsforum bidrar til kapasitetsbygging og mulighet til å snakke direkte med politisk ledelse i ulike departementer for de utvalgte organisasjonene som deltar, men forumet er lite kjent blant de som ikke deltar og det er vanskelig å vurdere hvorvidt organisasjonene har noe reelt politisk gjennomslag.

Til tross for god måloppnåelse, peker evalueringen likevel på at regelverket og forvaltningspraksisen bør tydeliggjøres og forenkles, og det pekes på flere konkrete forbedringspunkter.

Hele rapporten kan leses her