Tilflytting

[16.08.2011] ideas2evidence skal sammen med Norut evaluere effektene av tiltak for å få folk til å flytte til og bli boende i Distrikts-Norge.

Oppdragsgiver er Distriktssenteret. Bakgrunnen for prosjektet er at de fleste distriktskommuner som opplever nedgang i folketallet har iverksatt en eller annen form for tiltak for å øke bolysten og tilflyttingen. Hvor stort omfanget av slike tiltak er, og hvorvidt de virker eller ikke, er det imidlertid lite kunnskap om. Målsettingene med dette prosjektet er således:

  • Å kartlegge alle tiltak som er iverksatt de siste 10 år
  • Å analysere hvorvidt tiltakene har positive effekter på folketallet og hvorfor de virker eller ikke virker
  • Å utvikle en forskningsbasert metode for å vurdere effekter av satsinger som har som mål å rekruttere og beholde nye innbyggere. 

I tråd med dette har prosjektet tre deler. I den første delen skal vi kartlegge alt tilflyttingsarbeid som kommuner, regionråd og interkommunale samarbeidsorganer har iverksatt de siste ti år. Ved hjelp av resultater fra en spørreundersøkelse til alle kommuner innenfor det distriktspolitiske virkemiddelområdet, skal vi lage en oversikt som inneholder en kort beskrivelse av tiltakene samt en del nøkkelopplysninger (eierskap, organisering, samarbeidspartnere o.l.). Denne oversikten skal gjøres tilgjengelig via Distriktssenterets kunnskapsbase.

I den andre delen skal vi studere et utvalg tilflyttingstiltak i dybden for å finne ut om og i hvor stor grad tiltakene virker. Det innebærer blant annet å spørre tilflytterne om hvorvidt og på hvilken måte de mener at tiltaket har hatt betydning for deres flytte- og bostedsvalg. For å kunne lære av vellykkede tiltak vil vi også undersøke hvorfor prosjektet virker, hvilke grep som gjøres når de virker og i hvilke kontekster de ser ut til å virke. Casestudiene vil representere forskjellige typer tilflyttingsarbeid og være lokalisert i ulike deler av landet.

I den tredje delen skal vi utvikle forskningsbaserte metoder som gjør det enklere å evaluere effekter av tilflyttingstiltak, og som gjør at virkemiddelapparatet får bedre metoder og verktøy for å utforme nye strategier og arbeidsmåter.

Prosjektet ble vunnet i åpen anbudskonkurranse og skal være ferdig januar 2013.