Det er med stor glede og stolthet vi mottar Norsk evalueringsforenings pris for 2024. Vi er spesielt glade for at prisen ble tildelt for prosjektet Evaluering av forsøk med modulstrukturert voksenopplæring som vi har hatt ansvaret for siden oppstart i 2017. Evalueringen er uført for Kunnskapsdepartementet i samarbeid med Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) og professor Marte Monsen fra Høgskolen i Innlandet.
I juryens begrunnelse står det bl.a.:
"Oppdraget er et godt eksempel på en følgeevaluering der myndighetene har fått testet ut og videreutviklet en ny ordning – i tett samarbeid med evaluator.
Dette har vært et svært omfattende og langvarig evalueringsprosjekt og det er også vært en komplisert oppgave å evaluere. Ikke minst fordi det er mange aktører involvert - over mange år. Inntrykket fra rapporten er at dette har vært håndtert på en god måte; både av oppdragsgiver og evaluator. Ikke minst har det vært vilje til å justere evalueringstilnærmingen underveis. Noen punkter som vi ønsker å trekke frem spesielt er:
- I rapporten er evalueringsmodellen (Figur 1.1) tydelig – og det er lett å følge hvordan evalueringen er gjennomført. Det er også lett å følge med hvordan analysene er gjennomført.
- Bruk av kvalitativ komparativ analyse (QCA-analyse) er en klar styrke ved evalueringen.
- Det er en god beskrivelse og diskusjon av både metodiske og forskningsetiske problemstillinger. Resultatkapitlene (kapittel 4-8) er tydelig framstilt, har klara data, analyse, drøftinger og oppsummering. Her trekkes også annen forskning om tema inn.
- Oppsummering og konklusjoner (kapittel 9) er forbilledlig og lett å følge, med konklusjoner, forslag til forbedringspunkter og suksesskriterier."
Forsøkene med modulstrukturert voksenopplæring var forankret i stortingsmeldingen Fra utenforskap til ny sjanse (Meld. St. 16 (2015-2016)), og en del av regjeringens innsats for få flere voksne med behov for grunnopplæring til å delta i slik opplæring for å kunne bygge opp sin kompetanse. Med modulforsøkene ønsket man å videreutvikle voksenopplæringen. Opplæringen skulle bli tilgjengelig for flere, gjennom bedre samordning med kvalifiseringstilbud i integreringsloven og i NAV. Tilbudet skulle også bli mer fleksibelt, tilpasset og relevant for voksne. Dette skulle på sikt bidra til bedre arbeidslivstilknytning.
Evalueringen har bestått både av en følgeevaluering og en effektevaluering. Følgeevalueringen har undersøkt i hvilken grad og på hvilken måte forsøkene har bidratt til en mer fleksibel, relevant og effektiv opplæring, som er bedre samordnet med andre sektorers tilbud. Den har identifisert utfordringer som har oppstått i gjennomføringen av forsøket, og suksesskriterier eller gode grep for å innføre modulstrukturert opplæring som en varig ordning. Ideas2evidence har fulgt forsøkene gjennom hele forsøksperioden.
Opprinnelig skulle evalueringen bidra med kunnskap om hvorvidt modulstrukturert forberedende voksenopplæring egner seg som permanent ordning, og i så fall hvordan den bør innrettes. I løpet av forsøksperioden ble det besluttet at modulstrukturert opplæring skulle innføres som normalmodell. Evalueringens formål kan slik sett sies å ha endret seg fra å danne grunnlag for beslutning, til å utgjøre et kunnskapsgrunnlag for den endelige utforming av ordningen, og for implementering av ordningen i nye kommuner.
Evalueringen har i alle de syv årene vært ledet av Malin Dahle fra ideas2evidence, og ellers involvert mange av våre medarbeidere.
Du kan lese mer om evalueringen og de til sammen 10 publikasjonene her.