ideas2evidence gjennomfører en evaluering av forsøk med modulstrukturert voksenopplæring på oppdrag for Kunnskapsdepartementet. Forsøkene er en del av regjeringens innsats for få flere voksne med behov for opplæring i grunnskole- og/eller videregående opplæring til å delta i slik opplæring for å kunne bygge opp sin kompetanse. For å nå disse målene må opplæringen bli mer fleksibel og mer relevant for voksne.
Høsten 2017 ble det satt i verk tre forsøk som skal prøve ut nye modeller på dette området:
- Forsøk med modulstrukturert forberedende voksenopplæring (FVO) på nivået under videregående
- Forsøk med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring for voksne (MFY) innenfor utvalgte lærefag
- Forsøk som kombinerer FVO og MFY (kombinasjonsforsøk)
Opprinnelig var forsøksperioden avgrenset til tre år, og evalueringen skulle følge forsøkene over hele forsøksperioden og deretter følge deltagere som får opplæring i forsøkene i to år etter avsluttet forsøk. Forsøkene ble i 2019 forlenget med tre år, og utvidet til å dekke flere kommuner og fylker, og flere lærefag.
Evalueringen består både av en prosessevaluering og en effektevaluering. Prosessevalueringen undersøker forsøkenes utforming, innhold og implementering, herunder hvordan sentrale virkemidler som modulstrukturerte læreplaner fungerer i praksis. Effektevalueringen undersøker hvilke resultater forsøkene gir sammenlignet med ordinær voksenopplæring, i form av deltakelse, gjennomføring og overgang til videre utdanning og/eller arbeid.
Evalueringsprosjektet er delt i flere faser; én for hvert av de seks skoleårene i forsøksperioden og en siste fase som vil følge deltakerne i ytterligere to år ved hjelp av registerdata. Mens prosessevalueringen vil foregå i de første seks fasene, vil effektevalueringen først avsluttes i fase syv. Det legges opp til gjentagende datainnsamling gjennom perioden, både i form av individdata, surveydata og kvalitative casestudier. Evalueringsarbeidet gjennomføres av ideas2evidence, Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) ved NHH og Marte Monsen fra Høgskolen i Innlandet. Prosjektleder er Malin Dahle fra i2e